REA UPP TILL 60% RABATT PÅ FINFINA ULLSTRUMPOR!

Tvättråd för ullprodukter

Ull är en animalisk fiber, precis som silke. En naturfiber från djurriket som består av protein. Det finns många olika typer av ull och den vanligaste är fårull, men ullen kan också komma från getter, kameler, kaniner och lamadjur. Den finaste ullen anses ofta vara angoraull och kashmirull. Det är ett fantastiskt användbart material – mjukt, behagligt och lätt att forma.

Ull har inte bara värmande egenskaper
Ull innehåller mycket luft och har stor förmåga att binda fukt utan att kännas blöt, vilket gör att den kan alstra stora mängder värme och värma skönt även om den blivit fuktig. Men de speciella egenskaperna slutar inte där. Ull låter till exempel inte smuts tränga in i fibrerna utan håller smutsen på ytan, vilket gör yllekläder väldigt lätta att sköta. Oftast behöver du bara borsta och vädra dem i frisk luft för att hålla dem rena. Syret i luften gör att ullen renar sig själv, den lösgör smutspartiklarna som faller till marken – och plagget känns fräscht igen.

Utan lanolin blir ullen rätt värdelös
Ull innehåller ett fett som kallas lanolin. Det är lanolinet som ger ullen dess speciella egenskaper, som hjälper till att hålla värmen och gör den både smutsavvisande och vattenavstötande. Lanolinet innehåller också en del vatten, vilket man märker om man smälter fettet. Det delar sig då i två skikt, ett fett- och ett vattenskikt.

Även ull behöver ändå tvättas ibland
Trots ullens smutsavvisande och självrenande förmåga, kan den behöva tvättas emellanåt. Du kan kemtvätta eller vattentvätta den. Vad du bör tänka på är att ull är särskilt sårbar i vått tillstånd och måste rengöras mycket försiktigt, framför allt om den inte blivit krympfri- eller superwashbehandlad. Ull har nämligen egenheten att den lätt filtar sig (krymper samman och blir kompakt) om den utsätts för olika faktorer som fukt, värme och rörelse. När fuktig ull utsätts för till exempel temperaturförändringar och mekanisk bearbetning, för hand eller i maskin, riskerar den att filta sig. Det är också mycket viktigt att tänka på vilken typ av tvättmedel du använder.

Ullens beståndsdelar
Varje hårstrå av ull består av tre olika skikt. Innerst finns märgcellerna, sedan kommer barkcellerna, som är hårets största beståndsdel. Ytterst är ullfibern täckt med små fjäll, s.k. epidermisfjäll, som hakar i varandra i vått tillstånd. Det är de som gör att ullfibrerna lätt riskerar att tova ihop sig med varandra.

Vilka tvättmedel kan du använda?
Tvättmedlet spelar stor roll vid ylletvätt. Använd till exempel inte tvättmedel med enzymer. Enzymer är bra på att bryta ned protein i olika matfläckar, men de bryter samtidigt också ned proteinet i animaliska fibrer som ull och silke. Basiska tvättlösningar som såpa och tvålflingor bör du också undvika. De gör att ullen i protest spärrar ut sina fjäll, vilket avsevärt ökar risken för att plagget ska filta sig. Använd därför särskilda tvättmedel för ull och silke. Med olika lanolinbehandlingar kan du återfetta ullen.

Om du väljer att tvätta för hand
Gnugga inte och vrid aldrig ur ett vått ylleplagg, krama försiktigt ur vattnet istället. Rulla sedan in det i en handduk och tryck försiktigt. När du tömt plagget på så mycket vatten som möjligt, lägg det på en torr handduk. Tänk på att ull bör torka så fort som möjligt, om den är blöt för länge luktar den surt. Använd särskilt tvättmedel för ull och silke.

Ull ska torka varsamt – inte långsamt

Lämna ett svar

Updating ..
Din varukorg är tom